Дъмбел
Мода

6 ползи да включите дъмбели в тренировката си

Тежестите за дъмбели обикновено не получават достатъчно кредит в сравнение с по-популярния си родственик – щангата. Тренировките с тях обаче имат много предимства, включително помагат за изграждането на мускулна маса и сила. Съществува схващането, че гирите, както често са наричани тези аксесоари, се използват само за тренировки на ръцете и горната част на тялото. В действителност обаче това не е така, тъй като много хора тренират с тях и за седалище, като на

Dumbel
Дъмбел

практика са подходящи за цялата част на тялото. Ето и някои ползи от използването им:

–          Повишена мускулна активация

Прочуване сочи, че използването на тежести за дъмбели води до значителна по-висока  активността на мускулите. Те изискват по-голяма стабилизация. Ето защо е почти невъзможно да видите спортист, който тренира с този аксесорар, с ръце от спагети.

–          По-голяма безопасност.

Използването на комплект дъмбели е много по-безопасно, отколкото щангите. Това важи най-вече, когато тренирате сами и няма кой да ви обезопаси. Когато усетите напрежение, просто можете да ги пуснете, без да рискувате сериозни наранявания, както в другия случай.

–          Създава баланс на крайниците.

Дъмбелите принуждават горните човешки крайници да работят едновременно и в синхрон. Ако едната страна е значително по-слаба от другата, няма как да се получи. Когато използвате тежести за дъмбели, няма как едната ръка да компенсира изоставането на другата, което ги прави ефективно средство във войната с дисбаланса.

–          Дават опции за засилване на тренировките.

Хората, които вече са достатъчно физически активни, обикновено искат да добавят все по-голямо натоварване към тренировките, за да постигат по-добър резултат. Дъмбелите са идеален начин да го постигнат, като както вече споменахме, са подходящи и за индивидуални тренировки.

–          По-голяма свобода на движение.

Когато вдигате от лежанка с щанга, ръцете и раменете ви са във фиксирана позиция и се местят в определен диапазон на движение. За разлика от тях, упражненията с дъмбели позволяват леко да се промени модела на движение и да се оставят раменете да се движат по-свободно. Използването на щанга има зададен обхват на движение. Поради тази фиксирана позиция, може да изпитате болка. Използването на комплект дъмбели ви позволява да завъртите външно или вътрешно раменете си или да поставите тежестите по-надолу или по-високо на тялото си, за да насочите специално мускулите и да натискате без болка.

–          По-малък риск от наранявания.

Dumbel
Дъмбел

При всеки уред, и тук има риск от нараняване. Високият процент на злополуките във фитнес залите при използването на този аксесоар обаче обикновено е резултат от липса на концентрация и невнимание. Дъмбелите не причиняват злополуки, хората го правят. В дългосрочен план по-големите степени на свобода при по-естествен обхват на движение ще доведат до по-малко наранявания. Освен това, чрез идентифициране и елиминиране на дисбаланса, вероятността от нараняване значително намалява.

Освен всички тези предимства, друг плюс е, че можете да използвате тежести за дъмбели, както във фитнес залата, така и в домашни условия. Ако обаче сте начинаещи и никога преди не сте се докосвали до този аксесоар, консултирайте се с инструктор, който да ви насочи към това какви упражнения да правите, както и какви тежести да използвате в началото. Не се претоварвайте, защото рискувате да се контузите.

Facebook Comments

Може също да харесате...