Строителство

Заслужава ли си ремонт на стар апартамент?

Spread the love

Колко ли пъти се питаме този въпрос – заслужава ли си да бутаме пари в нещо старо, за да го освежим или по-добре да инвестираме ресурси и средства в нещо ново.

БалконНово жилище – например. Защо не? Кое е по-добрият вариант за твоя джоб? Е, само ти си знаеш колко имаш в него, но все пак тази статия има за цел да ти покаже двете гледни точки и “ЗА”, и “ПРОТИВ” по въпроса “Заслужава ли си ремонт на стар апартамент?”. 

Нека започнем тук със следното заявление, че всеки сам преценя за себе си и определено  е по-добре да си напомним, че човек трябва да се простира според чергата. Тоест, не се пресилвайте, ако това ще ви отвее главата с последващата финансова криза. Но нещата не са толкова негативни. Напротив. С правилно бюджетиране и определяне на разходите спрямо приходите – всеки един от нас може да понесе външните шокове за икономиката. 

Жилището все пак си остава приоритетна инвестиция. Българите често (поне онези мои познати) заемат позицията “По-добре кредит за собствено жилище, отколкото наем”. И не мога да отрека, че имат право… Но хубаво, с кредит или с лични средства, или по наследство – без значение как се сдобием с жилище – какво трябва да е то: ново или старо. 

Ново строителство: Без ремонт на стар апартамент

Кауза пердута ли е ремонтът на стар апартамент? Хм, определено ще има група хора, които ще се съгласят и такива, които ще отрекат. Истината е, че много зависи от състоянието на самия апартамент и цялата кооперация или блок. Защо? Защото  тук не става дума за отделна къща, за която може да гарантирате, че след санирането на старата къща – проблемите до голяма част ще са  решение. При ремонт на стар апартамент трябва хубаво да се разнищи откъде е основата на самите проблеми: дали могат да се решат индивидуално, или трябва общо събрание.

Например, ако сте закупили жилище на предпоследен етаж или сте на последния и в историята на това недвижимо имущество се появява често теч от покрива, което пряко рефлектира на вашия дом – какво ще направите? Заслужава ли си да вземете стар апартамент и да оправите покрива сам? Е, не е изключено да попаднете на добри съседи и те да ви помогнат с този немалък разход, но колко биха го направили.

Винаги при отговор на такъв тип приоритетни въпроси – вземайте предвид общото състояние, евентуалните проблеми и сценарии, както и изчислявайте ориентировъчните разходи, за да може наистина да сте наясно накъде вървят нещата.


Да вземете нещо на зелено или жилище в ново строителство е лесна работа. Но и там има въпроси, свързани с качеството на работа на изпълнителя и основния инвеститор.

Три пъти мери

Знаем поговорката “три пъти мери – един път режи”. И в момента пасва идеално. Ремонтът на стар апартамент може да бъде просто освежителен, а може да се окаже и основен. При двата вида – разходите са доста различни. Определено се фокусирайте и помислете кое е най-добрият вариант за вас. Нека не забравяме, че евтиното може да излезе скъпо. Ако сте пред дилема – попитайте някой доверен майстор, който ще може да калкулира грубо крайната цена и да се реши казуса.

Facebook Comments

Може също да харесате...