Строителство

Реновиране на стари къщи – струва ли си?

Spread the love

Строителството дава голяма свобода в действията.

Е, не е като демокрацията, но все пак има богато разнообразие от услуги и дейности, които да превърнат и старата къща – нова. Какво ви трябва? На първо място – бюджет и на второ – професионална фирма за реновиране на стари къщи. Но знаете ли какво още ви трябва? Инициативност и креативност. Ако се чудите защо, отговорът се крие в перспективата на проекта. Например, ако искате самото реновиране да има лична нокта или по-скоро принос, можете да отделите време да помислите върху екстериора, цветовите гами и използваните материали. Разбира се, не се изисква да сте 100% квалифициран майстор, за да създадете концепция за старата къща. Това, което реално ви трябва е да отделите време, да разгледате идеи и да се консултирате с експерт. 

Един основен въпрос се появява, когато става дума за реновиране на стара къща, и той е “Струва ли си?”. В следващите редове ще споделя с вас мнение на база личен опит и разговори с познати, които също са инициирали този процес. Нека видим!

Мнения “ЗА” реновирането на стара къща

Представете си колко приятно е да дадете втори шанс на нещо, което е било изоставено, каквато е историята със старите къщи. Те са били или занемарени, или просто обитателите са си отишли. Но уютът и старите спомени са запечатани в стените, а отминалото време с всеки ден остава своя следа. Освен уюта, старите къщи носят история. Доста инвеститори отделят средства за реновиране,  защото харесват да усещат тази топлина и искат да се докоснат до тази стариност, променяйки цялостния вид с цел оптимизация на пространството и по-добра функционалност. 

Освен обаче уют и старинност, доста опитни хора, инвестирали в реновиране на стари селски къщи, споделят мнение, че предпочитат да направят ремонт на стара къща с гредоред, защото има вече някакви фундаменти и основи, вместо да строят отново. Скиците са ясни, теренът е разучен и обработен, сигурно има и електричество и водопровод, което е добре дошло и за майсторите. Дали е рентабилно? Понякога мненията са двупосочни. 

Рентабилно ли е да се прави ремонт на стара къща с гредоред?

Този въпрос е субективен, защото зависи от вашите цели и с каква идея сте обмислили реновиране на стара къща. С други думи, понякога инвестицията е доста по-голяма от очакваното, но има случаи, в които реално е в пъти по-рентабилно. Крайната оценка от финансово отношение се определя не само от бюджета, но и от общото състояние на къщата. Ето защо когато обмисляте да ремонтирате стара къща – консултирайте се с опитни специалисти, брокери и дори строители, защото те ще ви дадат различни гледни точки. След правилен анализ от ваша страна ще можете да вземете най-адекватното за този проект решение. Успех в това начинание и не забравяйте да попитате и приятел. Кой знае… може да ви бъде полезен разговор, в който ще научите нови неща за ремонта на стара къща и грубия строеж.

Facebook Comments

Може също да харесате...