Онлай магазин
Уеб Дизайн

Съвети за безопасно онлайн пазаруване

Spread the love

Пандемията от коронавирус преобърна значително живота ни в много аспекти, като това се отрази и на начина ни на пазаруване. Все повече потребители започнаха да купуват от онлайн магазини, заради многото предимства, които те имат. При тях всичко е на един клик разстояние, няма ограничение в работното време, а освен това няма риск да бъдат затворени заради мерките, каквато опасност има при физическите магазини.

A Person Using a LaptopВ този текст обаче няма да говорим за дизайн за онлайн магазин, нито за дизайн на сайт, а как като клиенти да пазарувате от сигурни и безопасни сайтове. Последните биват осигурявани само от професионално разработчици, но и от търговци, които са добронамерени към клиентите си и се интересуват от отличния потребителски опит

Както всичко друго и при онлайн пазаруването има известни рискове, затова трябва да внимаваме, за да не станем жертва на киберпрестъпниците. Ето и някои съвети как да пазарувате безопасно онлайн:

–        Избирайте търговци с добра репутация. След като вече знаете какво искате да закупите, първо трябва да изберете в кой онлайн магазин да пазарувате. Придържайте се към търговци, които познавате и на които имате доверие. Влезте директно в техните сайтове, а не през различни реклами или имейли. Това ще ви предпази от измамници, които създават реалистично изглеждащи фалшиви магазини, проектирани да изглеждат точно като сайтовете на доверени търговци. Това също може да ви помогне да избегнете други неприятности, като закъснения на доставката или продукти с лошо качество.

–        Пазарувайте само от защитени сайтове.  Ако се придържате към добре познати търговци, техните сайтове трябва да са сигурни. Но ако пазарувате в по-малки онлайн магазини, потърсете малка икона за заключване в горния ляв ъгъл на лентата на браузъра си, когато сте на сайта. URL адресът на защитен сайт трябва да започва с HTTPS, а не с HTTP. Може да се наложи да щракнете върху URL адреса, за да видите HTTPS. Само ако сайтът е защитен, е добре да въведете данните си за плащане и да поръчате артикулите си.

Man In Front of His Computer

–        Научете се да разпознавате измамите. Измамите, свързани с пазаруване са почти навсякъде, ако знаете как да ги забележите. Такива например са промоции, определяни като невероятни, и създаване на фалшиви онлайн магазини за събиране на номера на кредитни карти и друга лична информация от нищо неподозиращи купувачи. Стойте далеч от оферти и разпродажби, които изглеждат твърде добри, за да са истина.

–        Не пазарувайте от обществен Wi-Fi. Може да ви звучи примамващо да избирате подарък за близък човек в местно кафене на приятна музика, но това крие доста рискове. Пазаруването онлайн от вашия лаптоп, таблет или телефон, докато сте свързани с обществен Wi-Fi, може да отвори вратата за хакери. Обществените Wi-Fi връзки често са некриптирани и незащитени, което ви прави уязвими и да бъдат откраднати вашите лични данни.

Person Using Macbook On White Table–        Защитете акаунтите си в онлайн магазините със силни пароли. Обикновено създаваме акаунти в онлайн магазините, за да улесним пазаруването си. Уверете се обаче, че сте защитили този акаунт със силна парола, за да не може хакер да влезе в него, да открадне вашата информация или да направи покупка с вашата карта. Имайте предвид, че също така е добра идея да откажете да запазите информацията за вашата карта на сайта на търговеца, за да сте още по-защитени.

След като сте направили всички тези стъпки, може да пристъпите към онлайн пазаруването.

Не бива обаче да понижавате бдителността си и след това. Преглеждайте редовно транзакциите по сметката си, за да се уверите, че сумите са правилни и не сте станали жертва на измама. Ако забележите неоторизирано плащане, незабавно се обадете на вашата банка.

Facebook Comments